Ct, 01/13/2018 - 21:19 By Umit
Meltdown ve Spectre

Meltdown ve Spectre Nedir?

Şimdiye kadar bulunan en kötü işlemci (CPU) bug’larından biri olarak bahsedilen Meltdown ve Spectre, her gün kullandığımız ve tüm işlerimizi hallettiğimiz cihazların tümünü (işletim sistemi fark etmiyor; Windows, Mac, Linux) etkiliyor.

Meltdown ve Spectre, modern işlemcilerde kritik güvenlik açıklarından yararlanmaktadır. Bu donanım açıkları, programların şu anda bilgisayarda işlenmiş verileri okunmasına olanak sağlamaktadır. Programlara genellikle diğer programlardan veri okuma izin verilmezken, kötü niyetli bir program, çalışan diğer programların belleğinde depolanan gizlenmiş şifrelenmiş verilere erişmek için Meltdown ve Spectre'i kullanabilir. Bu, bir şifre yöneticisinde veya tarayıcıda saklanan şifrelerinizi, kişisel fotoğraflarınızı, e-postalarınızı, anlık iletilerinizi ve hatta iş için kritik olan belgeleri içerebilir.

Meltdown ve Spectre, kişisel bilgisayarlar, mobil cihazlar ve bulut üzerinde çalışırlar. Bulut sağlayıcının altyapısına bağlı olarak, diğer müşterilerden veri çalmak mümkün hale getirmektedir.

Ubuntu kullanıcıları için kernel güncellemesi 9 Ocak'da yayınlandı. Güncellenen çekirdekler ise şu şekilde:

Ubuntu 17.10 (Artful) — Linux 4.13 HWE
Ubuntu 16.04 LTS (Xenial) — Linux 4.4 (ve 4.4 HWE)
Ubuntu 14.04 LTS (Trusty) — Linux 3.13
Ubuntu 12.04 ESM (Precise) — Linux 3.2

Spectre & Meltdown Checker isimli scripti kurmak için aşağıdaki komutları terminalde sırasıyla çalıştırmanız yeterli.

cd /tmp/

wget https://raw.githubusercontent.com/speed47/spectre-meltdown-checker/master/spectre-meltdown-checker.sh

sudo sh spectre-meltdown-checker.sh

Linux kullanıcı için güncellemeler gelmeye devam edicektir. Sisteminizi taratıp zaafiyetin giderildiğinden emin olmaya çalışın