Pa, 03/04/2018 - 23:01 By Umit
composer

Drupal 8 ile başlamak için önerilen yaklaşım şimdi composer üzerinden kurulum yapmaktan geçiyor. Bunun için resmi proje şablonu oluşturuldu. Projemizi doğrudan Packagist'te bulunan şablonu kullanarak oluşturacağız.

Öncelikle Composer Kurulumu ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz

Bu şablonu temel alan yeni bir proje oluşturmak için aşağıdaki composer komutunu çalıştırabiliriz:

 

composer create-project drupal-composer/drupal-project:8.x-dev projeadi --stability dev --no-interaction

Bu composer komutu, şablonu Packagist'ten alacak ve projemizi yükleme ve hazırlamak için birkaç Drupal'a özgü scripts çalıştıracaktır. Yapılması gereken tek şey, tarayıcımızı /web dizinine (index.php dosyasının bulunduğu yerden) yönlendirmek ve yükleyiciyi her zamanki gibi çalıştırmaktır.

Bu şablon, diğer şeylerin yanı sıra artık Drupal çekirdeğindeki (index.php dosyası veya modüller ve temalar klasörleri) bir parçası sayılmayan bir Drupal yüklemesinin ana klasörlerini içeren bir /web klasörü ile birlikte gelir. Buna ek olarak, Drupal tarafından kullanılan bir autoload.phpdosyası sadece composer vendor/ dizinine işaret eden bir klasörle birlikte gelir. Böylece bütün PHP kütüphaneleri artık tek bir yerden ele alınıyor.

Şablonun composer.json dosyası, en son kararlı Drupal çekirdeği + Drush ve Drupal Console gibi ek yardımcı araçlar gerektirir. Buna ek olarak, Drupal tarafından özel paketleyici havuzunu, Drupal tarafından katkıda bulunan modülleri, temaları ve profilleri (otomatik olarak doğru yere yerleştirilen) yükleyebildiğimiz yerden ekliyor. Drupal tarafından eklenen bir modül eklemek istersek, onu Drupal specific Packagist'te bulmalı ve projemizde Composer ile bunu yapmamız gerekiyor:

'Modul kurulumu için'

composer require drupal/ctools

Bu komut Ctools modülünü doğrudan web/modules/dizinimize ekleyecek ve composer.json dosyasını güncelleyecektir.

 

Proje şablonu ayrıca, .gitignore dosyasıyla birlikte gelir ve Drupal çekirdeğini ve Git'in dışındaki katkıda bulunan tüm paketleri normal vendor/composer.json dosyasına dayanarak, daha küçük bir Git depoyu idame ettirebilir ve projemizi istediğiniz zaman yeniden oluşturabilirsiniz. Drush Make'in yararlarının birçoğu artık compser akışına dahil edilmiştir.

Drupal Drush Kurulumu

/user/local/bin/composeri /usr/bine sembolik bağlantı oluşturuyoruz.

sudo ln -s /usr/local/bin/composer /usr/bin/composer

DRUSH yazılımını github'dan çekiyoruz.

sudo git clone https://github.com/drush-ops/drush.git /usr/local/src/drush

DRUSH dizinine giriyoruz.

cd /usr/local/src/drush

https://github.com/drush-ops/drush/releases adresine girip, indirdiğimiz yazılımı test edelim.(1 mart tarihinde 9.2.1 sürümündeydi.)

sudo git checkout 9.2.1

Herhangi bir dizinden drush çağırabilmek için; /usr/local/srcden /usr/bin altındaki drush a sembolik bağlantı ekliyoruz.

sudo ln -s /usr/local/src/drush/drush /usr/bin/drush

Composer ile yükleyelim.

sudo composer install

Yukarıdaki adımları sorunsuz hallettiyseniz, başarıyla kurdunuz demektir. :)

drush --version

Sonuç

Drupal 8 diğer büyük PHP yazılımlarını geliştirmede çok yol kat etti. Compser yoluyla, ana proje olarak veya daha büyük bir uygulama setinin parçası, olarak tam olarak yönetilebilmesi, topluluk tarafından verilen çabanın kanıtıdır.

Mutlu kodlamalar